Tyvex

This post is only in Finnish. I bought a small sail boat this summer. And this thread will be dedicated to all the things related to it.

Tyvex-vene

Tyvex 18

17.7.2013

Heinäkuun alussa tuli hankittua Tyvex-mallinen pienpurjevene. Koska verkossa on heikonlaisesti tietoa kyseisestä venetyypistä, keräilen tälle sivulle omia kuvia, kokemuksia ja veneen fiksailuun liittyviä päivityksiä.

Kiinnostava blogipostaus Tyvexistä löytyy myös täältä: http://purjein.blogspot.fi/p/vanha-tyvex-18.html

Tyvex on siis 70-80 -lukujen vaihteessa Lappeenrannassa valmistettu venetyyppi, jossa on kaksi ~70 kiloista nostoköliä rinnakkain. Veneen kokonaismassa on ~500 kiloa ja sen voi traileroida vetoautosta riippuen myös jarruttomalle trailerille.

Tyvexin kölin nostinrulla.

Kölin nostinrulla.

Omasta veneestämme kölin nostomekanismi oli osin purettu koska vene oli ollut merellä, jossa nostamiselle ei ollut tarvetta muuten kuin nostettaessa vene trailerille talveksi. Asensin vanhat nostorullat paikalleen. Köleissä on kiinni vaijerit, jotka kiertyvät nostinrullien akseleille. Eli kuvassa vasemmalle puolelle. Puukelalle kierretään nostoköysi. Puukelan suurempi halkaisija antaa riittävän vipuvarren siten, että kölit jaksaa vetää ylös käsivoimin. Nostaminen ei ole ihan kevyttä rullien kanssakaan, mutta ei mahdottoman raskasta.

Kajuutan säilytyslaatikoided kannet hilseilivät, joten maalasin ne uudestaan. Janoiset vanerilevyt imi neljä kerrosta Miranolia ja jos nämä olisivat enemmän näkösällä niin maalaisin ne vielä pariin kertaan.

Tyvexin kajuutan laatikon kannet

Korjauslistaa keväälle 2014 ja siitä eteenpäin

 • Puuosien lakkaus
 • Sitloodan Gelcoat kolhujen paikkausta
 • Puomin kiinnitys mastoon uusiksi
 • Dirkki-köysi (eli puominkannatin)
 • Irtonaisten laatikoiden saranoiden uudelleenkiinnitys
 • Knaapien kiinnityksen tarkastus
 • Ikkunoiden uusiminen
 • Nostimille pylpyrät kanteen ja lukot johon köydet saa kiinni kätevämmin, siten että nostimia pystyy käyttämään kiipeämättä kannelle.
 • Uudet patjat
 • Uusi pressu

Johan siihen tekemistä löytyikin, mutta enimmäkseen pientä ja helppoa säätämistä.

talas

Talas joka ei toiminut

Vene kuiville

Rakensin veneelle talaksen kahdesta ~5,5 metriä pitkästä 4×4 puusta ja 110 cm levyisistä veneteloista, jotka hain Motonetista. Tyvexin pohjan muoto on niin leveä ja litteä, että riittävän leveän venetelan löytäminen on vaikeaa. Näilläkin sivutelat jää vähän kantamaan ja taipuvat painon alla helposti. Optimitilanteessa koko paino pitäisi saada keskelle kölirullalle.

Etualalla olevan erillisen venetelan vein syvemmälle veteen, koska ranta on loiva. Se oli kuitenkin ilmeisen huono idea, koska veneen perän ollessa vielä tällä taaimmaisella telalla ja keulan noustessa etummaiselle, perä ja keula alkoivat ikään kuin kantaa ja vinssi joutui nostamaan koko veneen painoa etutelalle. Lopuksi peräsimen teräskiinnike vielä takertui takatelaan ja raahasi sitä mukanaan pitkin pohjaa.

vene-telakoitu

Lopulta vene kuitenkin nousi kuiville

 

21.5.2014 Hjördis

Vene sai vihdoin nimen. Tilasin nimiteipit Logiprintistä. Tarran kiinnitys oli vaivatonta.

hjordis

Pesun ja vahauksen lisäksi ulkotilojen puuosat tuli lakattua, löysien knaapien kiinnitys kiristettyä ja vaahtomuovista leikeltyä uudet patjat verhoiltaviksi.

2014-05-20 19.49.33

Uudet patjat ennen verhoilua.

Ja verhoilun jälkeen.

Ja verhoilun jälkeen.

Kotisatamassa.

Kotisatamassa.

26.10.2014 Telakointi

Viime talvisessa telakoinnissa talakseen oli omat ongelmansa, kuten Jääsjärven tulvinta talven kynnyksellä. Motonetin telat olivat myös aika heikkoa tekoa, eivätkä olisi kestäneet montaa vuotta. Siksipä tällä kertaa vedettiin vene vuokratrailerilla mökin pihaan pukkien päälle. Tyvexille riittää hyvin jarruton 750 kilon traileri ja sen saa vedettyä helposti alta köyttämällä veneen perän vaikkapa puuhun.

hjordis-2014-08-30-19.36

Nyt ei nousuvesi yllätä

22.4.2015 Ikkunaremppa

Alkuperäiset pleksi-ikkunat olivat samentuneet joten niiden oli aika mennä vaihtoon. Vanhat ikkunat irtosi helposti ja vein ne Etraan uusien malliksi. Myös alkuperäistä vastaava kumitiiviste ja kiilanauha löytyi valikoimasta. Kumitiiviste on profiililtaan H-mallinen jonka ulkopuolelle jäävään uraan asennettava kiilanauha lukitsee paikalleen. Tiivisteen ja ikkunan paikalleen laittaminen sujui melko helposti, mutta kiilanauha on todella napakka. Tähän toimenpiteeseen on ilmeisesti olemassa omat työkalutkin. Itse taistelin talttapäisen ruuvimeisselin kanssa kiilanauhan paikalleen.

Kahden ikkunan hinnaksi tiivisteineen tuli noin 100€ ja lopputulos on hieno.

Kiilanauhan asennus

Kiilanauhan asennus

8.11.2015 Pinna

Kesän bonusprojektina syntyi Hjördikselle uusi pinna, jonka askartelin liimaamalla vanerista sopivan palikan, jonka sitten muotoilin käteen sopivaksi. Tarkoituksena oli tehdä vanhaa hiukan pidempi ja tukevampi, joka olisi siten miellyttävämpi kovassa kelissä. 2016 kevään projekteina suunnitteilla on:

 • Uuden peräsimen rakentaminen vaneri + lasikuitu
 • Kölien maalaaminen
 • Helojen / pylpyröiden uusintaa
pinna

Pinnassa näkyy käsityön jälki 🙂

23.5.2016 Uusi peräsin

Peräsin syntyi vanerista muotoilemalla ja pintaan monta kerrosta Hempelin Light Primeria. Peräsimessä on myös naruilla toimiva nostomekanismi, jonka periaatteen koitin järkeillä ilman mallia alkuperäisestä osasta. Kiinnitysakselin kohdalla on kiekko, jonka kahta puolta narut kiertää ja nousee peräsimen akselin sisällä pinnaan. Ainakin kuivalla maalla peräsimen nosto yläasentoon tuntui toimivan. Kesällä näkee sitten kuinka hyvä tämä on käytännössä.

Peräsin

Uusi peräsin on vanhaa virtaviivaisempi ja hiukan isompi

penny-initiative
penny-initiative
penny-initiative
penny-initiative